ERMITA DE SANTA ANASTÀSIA
Restes d'una ermita romànica a Can Cervera

No estareu acostumats ni és gaire habitual trobar a la web d'un càmping o d'una instal·lació que lloga cases de pagès, una pàgina que ofereixi informació d'aquesta mena. Però nosaltres considerem de gran importància, per tal d'oferir als nostres visitants un producte de qualitat, fer-vos conèixer algun dels molts, aspectes culturals i històrics que envolten una finca que té més de 800 anys d'història documentada amb la família Cervera.

Cāmping tradicional:
Altres "resorts" turístics ofereixen unes instalˇlacions molt maques perō gens naturals, nosaltres us oferim passar les vacances en un entorn rural autèntic, amb tradició, històric i en ple Parc Natural del Montseny.  

Santa Anastàsia actualment, al fons Turó d'en Samont, El Sui i el Puig Drau.
Absis de l'ermita,el Turó de l'Home al fons

Una ermita i un castell:
Les masies de lloguer, Can Cervera i la capella - ermita de Santa Anastàsia, estan totes agrupades en un grup, formen una barriada històrica a 2 km. del poble del Montseny, la barriada de Vila-seca. Aquest nucli està situat a 700 m d'altitud en un extrem d'una serra que baixa directament del Turo de l'Home i que és un ampli meandre del riu Tordera. Les cases i l'ermita estaven agrupades per seguretat i coronades pel castell de Miravall (completament desaparegut avui en dia ) D'aquest llegendari castell, només queden els fonaments en un extrem del cāmping, en un petit turonet estratčgicament situat, anomenat El Castellot, a 150 m. de l'ermita.
El Castellot és un exemple fantàstic de com moltes vegades la toponímia sobreviu als monuments que li han donat nom.
Els inicis d'aquest poblament humà, són amb molta probabilitat deguts a les repoblacions dels anys 1000'. Però es conserven documents que fan referència a les famílies Cervera i Jovany (Jubany) dels anys 1200´.

Profanaciķ a la guerra civil:
No es coneix la data de construcció exacta de l'ermita, els estudis arqueològics consideren que amb molta probabilitat és del segle XII o XIII, però que també podria ser anterior. Existeixen relativament a prop altres ermites, Sant Marçal, Sant Julià del Montseny que estan documentades a principis del segle XI. Al llarg dels segles l'ermita va patir nombroses modificacions, els últims canvis significatius són del segle XVIII. Lamentablement avui en dia, estā derruīda, perō la versiķ oficial que circula i que per exemple es menciona a la Gran Geografia Comarcal de Catalunya, sobre que va ser profanada  l'any 1940 no es certa.
A l'immediata postguerra l'ermita estava en un estat lamentable abandonament i no es podia fer servir ja que podia caure en qualsevol moment. Era una čpoca de moltes limitacions, de racionament, no es podien aconseguir materials de construcciķ... Es veu que l'església del poble, Sant Juliā necessitava reparacions a la taulada i el rector va considerar oportú agafar les teules d'aquesta inútil capella per efectuar les reformes a Sant Juliā. Aixō va provocar la lamentable pčrdua d'aquesta petita joia del Montseny. La campana de 91 kg. segons manifesta el testimoni viu que va pesar personalment i avala aquesta versió dels fets, llueix actualment al campanar de l'església del poble.
Façana del segle XVIII de l'ermita.
Santa Anastàsia vista des de l'est Santa Anastāsia, mutilada i decapitada:
L'ermita estava consagrada en honor de Santa Anastàsia, segons la tradició cristiana Anastàsia era una dona romana que va patir un terrible martiri consistent en varies amputacions en viu, principalment els pits fins que finalment va morir decapitada. El fet de patir l'amputació dels pits a fet que Santa Anastàsia sigui venerada com la Mare de Déu de la Llet o patrona de les dides. A l'ermita existia una figura de la Santa, encara que està perduda des de principis del segle XX i cap testimoni viu recorda haver-la vist mai. Es pensava que va ser robada, però  en certa ocasió, l'antic rector de Sant Julià del Montseny, secretari i amic personal de Josep Tarradellas, va manifestar verbalment de forma ferma que l'havia vist al magatzem del Museu Diocesà de Barcelona.
Es desconeix com era la figura però sovint es representa la Santa com una Mare de Déu donant el pit a l'Infant Jesús.
Guerres Carlines i Mosso d'Esquadra degollat:
Durant molts segles, l'ermita sembla ser, va pertànyer a la família Jubany o Jovany. Era pràcticament una ermita particular de la casa, a 20 metres de la façana de la masia dels Jubany, homes poderosos i capitostos locals. La masia és una casa poderosa, rica, amb una arquitectura de qualitat, les pedres cantoneres de les portes i finestres, no son locals, estan ben treballades, el transport no hauria estat fàcil ni barat a l'època. Al segle XIX els Jubany eren significants partidaris dels carlins, el cap de la família  va arribar a muntar un petit exèrcit propi, va ser cap de partida, segons els historiadors, de 40 homes a sou. Va participar activament a la segona guerra carlina, "guerra dels matiners", guerres de guerrilles de carlistes irreductibles "malcontents".
La tradició oral explica que els Mossos d'Esquadra van apostar-se a la porta de la masia amb les seves armes carregades i que Josep Jubany va fer sortir un ase de la casa, els mossos van descarregar les armes sobre el pobre animal, aleshores ell va sortir al galop, a llom del seu cavall i va poder fugir. Finalment el van atrapar a uns quants kilòmetres al Santuari de Sant Segimon del Montseny on va oferir una ferotge resistència, diuen que abans de ser abatut, va arribar a degollar algun mosso amb les seves pròpies mans.
Restes actuals de Santa Anastàsia del Montseny

Vista des de dins de l'ermita, podeu veure al fons, una mica de la façana de la Masia de lloguer de Can Jubany.

Recentment el Museu Etnològic del Montseny "La Gabella", va procedir a consolidar les ruïnes de la capella, per tal de preservar-la de destruccions addicionals i va elaborar un informe. Aquest informe conté algunes errades i algun aspecte pendent de discussió, però en general el trobareu força interessat, si heu tingut la paciència d'arribar a llegir fins aquí.  Memo Sta. Anastàsia
Logo Can Cervera, turisme rural al Montseny

CÀMPING MONTSENY - MASIA CAN CERVERA
Agroturisme al Montseny, Barcelona
Masia per llogar - Allotjament - Càmping - Piscina

Logo del Càmping, agroturisme al Montseny
Carretera de Palautordera a Seva, Km: 15
08469 Montseny, Catalunya, Barcelona.
Lon/Lat: 2.390532/41.770713
Reserves o informació al tel:  93 847 30 66  -  661 79 39 39

disseny del website:

*fotografia fons de pàgina:   Façana de l'ermita de Santa Anastàsia a principis del segle XX

 

 

v7/2016

 

 

 

TURISME RURAL CAMPING MONTSENY LLOGUER MASIES LLOGAR CASA RURAL MASIA PARC NATURAL ALLOTJAMENT APARTAMENT PLATJA MAR AGROTURISME BARCELONA VACANCES RESERVES RESERVA CIRCUIT CATALUNYA CATALUŅA FORMULA ESPAŅA BARCELONA ESPANYA TENDA ACAMPAR CAMPAMENT CAMPING CARAVANA