EL CAVALL CATALÀ DE TIR
  A la Masia Can Cervera - Càmping Montseny

 

 

 

 

 

 

 

   

A la Masia Can Cervera podreu veure uns exemplars de cavalls de tir catalans que viuen en semi llibertat a l'aire lliure. No són els pura sang que esteu acostumats a veure, són cavalls tradicionals, els que s'han usat des de sempre per les feines del camp. Tenim un ramat d'ovelles, una petita granja de conills i gallines, algun porc... Tenim tractors i maquinària agrícola, segons quina època de l'any sigui encara podreu veure treballar alguna màquina al camp, traginant llenya...

A la masia principal, en una petita botiga podeu comprar productes naturals de l'hort, podeu encarregar una gallina o conill, comprar botifarres etc...
Al poble del Montseny a uns 2 km. del Càmping Montseny, teniu varis restaurants, botigues de queviures, carnisseries, fleca, etc... www.fornmontseny.com (fleca, queviures, embotits artesans i fruita, vins...)
 


Cavall Català de Tir (explicació extensa només per les persones molt interessades)
El Cavall de tir català, és un animal ideal pel tir lleuger, per fer feines als camp i especialment indicat per fer marxes a la sella per zones de muntanya.
El seu origen, cal cercar-lo en èpoques molt antigues, segurament en cavalls de tipus cèltic, els seus parents més propers són el cavall de Merens a l'Ariege, el cavall Losino a Burgos i el Mallorquí a les Balears. És aquesta última branca, la que aporta a la raça la capa negra i castanya, els cascos durs i el tamany més aviat reduït.

 


 Per altra banda, per influència de l'exèrcit que precisava cavalls amb més volum i pes, a les parades de sementals militars, posaven a disposició dels ramaders i eugues autòctones, animals d'origen francès, la majoria Bretons, que aportaren també el color alatzà.

 


Una de les característiques més importants del Cavall de Tir Català, és el seu extraordinari caràcter dòcil, noble i treballador. Pel seu temperament i tamany és molt indicat com a cavall de família i molt agradable en el tracte amb els nens.

 

Molt resistent als canvis climàtics del nostre país, pot passar tot l'any a l'aire lliure, una mica d'ombra a l'estiu i parant una mica la glaçada al hivern és suficient. En tema d'alimentació és un animal molt sobri, sense necessitats especials, pastura en tot tipus de terrenys.

 


Cada any neixen varis poltres a Can Cervera.
El dia 15 d'abril de 2009 va néixer aquest preciós mascle, que és fill de la Menta.

 

 

La foto està feta 1 hora després de néixer, el jove poltre al costat de la mare.


Estàndard del Cavall Català de Tir:

CAP: el perfil front-cara és rectilini, el front és ample.
ORELLES: mitjanes, més aviat primes, ben col·locades, atentes, amb les puntes dirigides cap a dins.
ULLS: de bona mida, expressius de mirada noble, parpelles obertes, ulls no saltons.
NARIUS: amples, cara i nas amb tendència quadrangular evitant els perfils romans i els còncaves tipus àrab, maxil·lars forts ben proporcionats de la mateixa manera que les galtes que seran fortes però mai carregades, per tant, poc visibles, formen una línea recta des de la gola fins el mentó.
COLL: de llargada mitjana, lleugerament arquejat, principalment en els mascles, potent, flexible, amb bona inserció. La crinera és força abundant, amb el pèl llis o suaument ondulat.

Foto: El petit poltre amb pocs dies de vida no se separa mai de sa mare


COS: és de línea mitjana, ni rabassut i compacte com els animals de tir pesat, ni lleuger i allargaçat com els cavalls de sella.
CREU: potent i forta, musculada, però ni elevada ni tallant.
DORS: tant el llom com el ronyó són més aviat curts i ben musculats.
ESPATLLA: una mica obliqua, pit profund, ampli no en excès.
COSTELLES: ben arquejades, ni planes ni en forma de bota.
GRUPA: arrodonida, partida, suaument inclinada.
CUA: el naixement de la cua és d'inserció mitja.
EXTREMITATS ANTERIORS: braç i avantbraç forts i ben musculats, no carnosos, genoll ampli, ossuda ben proporcionada, neta, termelló curt i fort.
PEU: de tamany mitjà, tirant a gros, ben confirmat, els cascos durs.

Foto: Aquesta euga aprofita que no hi cap tenda de càmping, per pasturar en un dels seus llocs preferits.


MEMBRES POSTERIORS: natges molt musculades, garrons forts i paral·lels, totes les potes presenten més pèl al hivern que no pas a l'estiu, però en cap cas d'una forma exagerada.
COLOR: els més habituals són l'alatzà (castany-roig) i el negre. Pot ser unicolor, però s'aprecien les marques a la cara (estelat, llisat o caretó) i les marques (calçat a les potes)
TALLA: de 1,43 a 1,58, l'ideal 1,50. Els mascles s'apropen més a la màxima i les femelles a la mínima.


Carretera de Palautordera a Seva, BV5301, Km: 15
08460 Montseny,Barcelona Catalunya,.
Lon/Lat: 2.390532 / 41.770713
Longitud: 2º 23' 26''   Latitud: 41º 46' 14''
Reserves cases rurals o informació al tel:  93 847 30 66  -  661 79 39 39
 
Sabíeu que:
Els cavalls i altres animals de tir s'han fet servir a Can Cervera fins ben entrat el segle XX. Amb l'arribada dels tractors, els vehicles a motor i la modernitat en general es van anar oblidant. Però actualment, una sensibilitat especial ens fa, que juntament amb altres finques de Catalunya, intentem recuperar la espècie tradicional del Cavall Català de Tir. És una tasca ben agraïda, son uns animals que es fan estimar força.
   
 

disseny del website:

v7/2016

 

 

 

 

 

TURISME RURAL CAMPING MONTSENY LLOGUER MASIES LLOGAR CASA RURAL MASIA PARC NATURAL ALLOTJAMENT APARTAMENT PLATJA MAR AGROTURISME BARCELONA VACANCES RESERVES RESERVA CIRCUIT CATALUNYA CATALUÑA FORMULA ESPAÑA BARCELONA ESPANYA TENDA ACAMPAR CAMPAMENT CAMPING CARAVANA